Så behåller du värdet på din elcykel

Precis som för en vanlig cykel så finns några generella tips som gör att komponenter inte slits ut lika snabbt. Tänk på att cyklar och elcyklar ska användas. Vi har byggt, sålt och hyrt utelcyklar under flera års tid har sett flera exempel på cyklar som bara stått, som tappat lika mycket eller mer, i värde jämfört med cyklar som har användts och tagits hand om. Värsta exemplen är just elcyklar som har stått ett år utan laddning, och i synnerhet de från köpladorna, där större delenav värdet raseras. Just cykelkomponenterna dock, kan hålla upp till 20 år på en cykel (tänk bort slitagedelarna belägg, däck och kedja).

 

Generella tips för cykeln:

  • Tvätta cykeln med trasa, och cykeltvätt, inte vatten och diskmedel. Då sprayar och flyttar du inte olja där det inte ska vara. Det går förhållandevis snabbt.
  • Kör alltid med pumpade däck. De håller längre då. Läs på däcker vilket PSI/bar det bör ha.
  • Tighta kedjan, annars börjar den äta på kransarna (kuggarna)
  • När kedjan gör ett lite hissande ljud när du lyfter upp/ner den med fingret så ska den oljas. För att göra det, så tvätta den först med kedjetvätt, torka av med trasa. Fyll på med olja längs hela kedjan och torka sedan av igen, så inte kedjen fylls med smuts och blir svart.

 

Tips för elcykeln:

  • Om du inte använder elcykeln på ett tag (märkligt men..) så måste du underhållsladda det, precis som andra batterier.
  • De flesta batteriproducenter rekommenderar att man börjar med en full ordentlig laddning. 
  • Ett batteris livslängd hänger ofta på hur många gånger du har laddat det. Bäst är därför att ladda så lite som möjligt genom att köra nästintill slut på batterier och vid det tillfället ladda fullt.
  • När batterier är fulladat, koppla ur adapatern så den inte går på/av. De flesta fabrikörer menar att deras adaptrar har sensorer för dessa, men alltid värt att kolla.

 

Precis som andra varor och fordon mår cyklar bra av service. Många både kan och vill serva sina cyklar själva och gör det bra. Att tänka på för just elcyklar är att det finns fordon upp emot 30.000 - 50.000 kr på marknaden idag, som dessutom köps av andra som inte har den erfarenheten. Därför ökar du värdet på din elcykel om du kan visa upp servicehistorik hos en viss kedja, genom att t.ex. visa kvitton för dessa.